Новини
ДВАНАДЕСЕТИ КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПИАНИСТИ „НАШИТЕ ДЕЦА СВИРЯТ БАХ“ 17 ЮНИ 2023 ГОДИНА
There are no translations available.

ДВАНАДЕСЕТИ КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПИАНИСТИ „НАШИТЕ ДЕЦА СВИРЯТ БАХ“ 17 ЮНИ 2023 ГОДИНА

 

 

 

I-ва група

II-ра група

III-та група категория А

III-та група категория Б

IV-та група категория А

IV-та група категория Б

 

 

 
Изпълнение на Елица Стефанова от Враца, носителка на Гран При от Девети конкурс за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах" 2019 г.
There are no translations available.

 
Тържествен концерт, посветен на Славянската писменост, на Българската култура и празник на българските читалища.
There are no translations available.

Вчера, 21.05,2019 г. в големия салон на НЧ "Н.Й.Вапцаров - 1866" - Благоевград се проведе традиционния за читалището концерт, посветен на Славянската писменост, на Българската култура и празник на българските читалища. Участие в концерта взеха Градски детски хор, Смесен хор "Ален мак" и възпитаници на Детската музикална школа към читалището. По традиция Председателят на читалището Г-н Васил Новоселски удостои с грамоти поета Борислав Владиков, по повод неговата 85 годишнина, певицата Павлина теова, по повод нейната 70 годишнина, Иван Кацарски - ръководител на Детска фолклорна група "Джумайчета" по повод 10 годишнината от създаването на формацията, както и преподавателките от Детската музикална школа Иванка Коляшева, Лилия Михайлова и Илиана Георгиева за високи педагогически резултати през годината.

 

 
Видове транспортиране на материали за ремонт: Избор на правилната опция
There are no translations available.

 

Когато става въпрос за материали за ремонт, независимо дали за строителни обекти, производствени съоръжения или други промишлени приложения, избраният от вас начин на транспортиране може значително да повлияе на ефикасността и ефективността на вашия процес на ремонт. При наличието на различни опции за транспорт е важно да разберете различните видове транспорт и да изберете правилния за вашите специфични нужди. В тази статия ще обсъдим някои често срещани начини на транспортиране на материали за ремонт и фактори, които трябва да имате предвид при избора на подходящата опция.

Автомобилен транспорт

Автомобилният транспорт е един от най-разпространените и широко използвани видове транспорт за ремонтни материали. Той предлага гъвкавост, удобство и достъпност, което го прави подходящ за транспортиране на материали за ремонт до местни или регионални дестинации. Малки до средни ремонтни материали могат да се транспортират с помощта на камиони, микробуси или други пътни превозни средства. Автомобилният транспорт често се предпочита за кратки разстояния или когато дестинацията не е лесно достъпна с други транспортни средства. Той позволява лесна доставка от врата до врата, което го прави ефективен и спестяващ време за спешни ремонти или доставки точно навреме.

Железопътен транспорт

Железопътният транспорт е жизнеспособна опция за превоз на тежки и обемисти ремонтни материали на дълги разстояния. Той е рентабилен и екологичен, тъй като намалява въглеродните емисии в сравнение с автомобилния транспорт. Железопътният транспорт обикновено се използва за транспортиране на ремонтни материали като стоманени греди, бетонни блокове и други големи компоненти, които може да са твърде тежки или извънгабаритни за автомобилен транспорт. Железопътният транспорт обаче може да не е подходящ за всички дестинации, тъй като изисква железопътна инфраструктура и може да няма гъвкавостта на автомобилния транспорт по отношение на местата за доставка.

Воден транспорт

Водният транспорт е отлична възможност за транспортиране на ремонтни материали на дълги разстояния, особено за дестинации, които не са достъпни по шосе или железопътен транспорт. Той е рентабилен за транспортиране на големи количества материали и обикновено се използва за транспортиране на насипни материали като инертни материали, цимент и други строителни материали. Водният транспорт е подходящ за ремонтни проекти в отдалечени райони или места, които са близо до водни тела като реки, езера или крайбрежни зони. Възможно е обаче да не е подходящ за спешни ремонти или чувствителни към времето проекти, тъй като може да има по-дълго време за транспортиране в сравнение с други видове транспорт.

Въздушен транспорт

Въздушният транспорт е най-бързият вид транспорт и е подходящ за транспортиране на малки, леки и висококачествени ремонтни материали. Обикновено се използва за спешни ремонти, аварийни ситуации или когато ремонтните материали трябва да бъдат транспортирани бързо до отдалечени или недостъпни места. Въздушният транспорт е ефективен и надежден, но може да бъде скъп в сравнение с други видове транспорт, което го прави по-подходящ за ремонти с висок приоритет или специализирани материали, които изискват незабавно внимание.

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на правилния начин на транспортиране:

· Разстояние и местоположение: Разстоянието и местоположението на вашия ремонтен проект играят решаваща роля при избора на правилния начин на транспортиране. За кратки разстояния или местни доставки автомобилният транспорт може да бъде най-удобният вариант. Въпреки това, за дълги разстояния или отдалечени места водният или въздушният транспорт може да са по-подходящи.

· Количество и размер на материалите: Количеството и размерът на ремонтните материали също оказват влияние върху избора на начин на транспортиране. Малките до средни материали могат лесно да бъдат транспортирани по шосе, докато големите и тежки материали може да изискват железопътен или воден транспорт. Малки и леки материали може да са подходящи за въздушен транспорт, но може да не е рентабилно за големи количества.

· Спешност на ремонта: Спешността на вашия проект за ремонт е друг важен фактор, който трябва да имате предвид. Ако имате чувствителни към времето ремонти или извънредни ситуации, въздушният транспорт може да бъде най-подходящият вариант поради скоростта си. Въпреки това, за неспешни ремонти, автомобилният, железопътният или водният транспорт може да са по-ефективни от гледна точка на разходите.

· Разходи и бюджет: Съображенията за разходите и бюджета са от съществено значение при избора на правилния начин на транспортиране на материали за ремонт. Автомобилният транспорт обикновено е най-рентабилният вариант за къси разстояния, докато железопътният или водният транспорт могат да бъдат по-рентабилни за дълги разстояния или големи количества материали. Въздушният транспорт обикновено е най-скъпият вариант и трябва да се обмисли при високоприоритетни или спешни ремонти, когато времето е от съществено значение.

· Достъпност на дестинацията: Достъпността на вашата дестинация за ремонт е друг фактор, който трябва да имате предвид. Ако дестинацията не е лесно достъпна по шосе или железопътен транспорт, водният транспорт може да бъде подходящ вариант, ако наблизо има водни тела.

Ако все още не сте сигурни кой е най-подходящият вид транспорт за вашите нужди, може да получите професионална помощ от екипа на Карго Планет.

 

 
VIVAPIANO’ 2019 – Нови осем медала за Детската музикална школа към Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград
There are no translations available.

Възпитаниците на Детската музикална школа към Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград се представиха успешно на Осмото издание на международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти Vivapiano 2019. Конкурсът тази година бе посветен на 80-годишнината на българския композитор Крум Табаков. Участниците в състезанието трябваше да включат творба от неговото клавирно творчество.

 

Младите пианисти от Детската музикална школа към Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград завоюваха осем отличия в различните възрастови групи. Наградите са:

 

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ за: ЕЛИА ГЕОРГИЕВА (1 група) и СИМЕОНА КРОТЕВА (6 група).

СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ за: ЗАРИНА ТРЕНДАФИЛОВА (3 група), НАДЕЖДА АНГЕЛОВА и ЙОАНА ТРЕНДАФИЛОВА (4 група), ЛИДИЯ ДРАГОТИНОВА (7 група).

БРОНЗОВИ МЕДАЛИ за: КРИСТИНА ТОДОРОВА и ЕВЕЛИН ГЕОРГИЕВА (3 група).

Пианистите са от класовете по пиано на: Иванка Коляшева, Лилия Михайлова и Илиана Георгиева.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ ДЕТСКАТА МУЗИКАЛНА ШКОЛА!!!

 
УЧАСТИЕ В IX-ТИ ФЕСТИВАЛ-КОНКУРС „С КРИЛЕТЕ НА МУЗИКАТА“, В ГР. СОФИЯ, НБУ, НА 16 МАРТ 2019 Г.
There are no translations available.

Възпитаници на ДМШ към НЧ“Н. Вапцаров-1866“ Благоевград взеха участие в IX-ти фестивал-конкурс „С крилете на музиката“, който се проведе в НБУ София на 16 март 2019г.

Жури с председател проф.Ромео Смилков присъди следните награди:

Първа награда Златен медал и Награда за най-малък участник за Елиа Георгиева и Поощрение за Нели Цонева от клас по пиано с преп.Лилия Михайлова

Втора награда Сребърен медал и Специална награда на Мария Динолова спечелиха Симеона Кротева и Лидия Драготинова.

Втора награда и Сребърен медал за Йоана Трендафилова и Зарина Трендафилова

Трета награда Бронзов медал за Надежда Ангелова

Всички те са от клас по пиано с преп.Иванка Коляшева.

Учениците от клас по пиано с преп.Илиана Георгиева спечелиха

Три трети награди Бронзови медали за Кристина Тодорова, Ася Анакиева и Йоана Анакиева.

 

 
КОНКУРСЪТ "НАЙ-НАЧЕТЕН МАЙСТОР ВИНАР"
There are no translations available.

      На 13 февруари за трета поредна година в читалищната библиотека се проведе конкурс „Най-начетен майстор винар“ сред читателите и читалищните членове на НЧ „ Никола Й. Вапцаров – 1866”.  

      Дегустацията на представените 21 вина, извърши инж.  Мирослав Гарванов – енолог с практика в Австралия и Калифорния . В категория червени вина отличието за втора поредна година взеха Ангел и Весела Георгиеви, следвани от Борис Алексов и Ангел Ангелов. В категорията бели вина майсторлъка си потвърди Борис Алексов. Второ и трето място заеха вината на Румяна Николова  и Ангел Ангелов.

     Тази година паралелно с конкурса за вино, събитието бе обогатено и с нов елемент - конкурс „Най-начетен майстор кулинар“. От представените домашно приготвени мезета, присъстващите оцениха, като най-добро сиренцето с орехи и домашно сладко от бели череши, приготвено от Галина Илиева.

      Градусът на настроението повдигнаха дамите от ВА „ Езерец“ с диригент  Илиян Юручки и младите актьори от Театър „ Гестус“.

 

 
5 често срещани финансови грешки, които трябва да избягвате
There are no translations available.

 

Управлението на вашите финанси може да бъде трудна задача и дори най-малките грешки могат да окажат голямо влияние върху финансовото ви здраве. В тази статия ще обсъдим 5 често срещани финансови грешки, които трябва да избягвате, за да останете на път и да постигнете финансовите си цели.

 

Да нямате бюджет

Една от най-честите финансови грешки, които хората допускат, е липсата на бюджет. Без бюджет е лесно да влезете в преразход и да загубите представа къде отиват парите ви. Бюджетът е план, който ви помага да разпределите парите си към различни категории като наем, хранителни стоки и развлечения. Като създадете бюджет, можете да сте сигурни, че няма да харчите излишно в една област и да пренебрегвате други.

За да създадете бюджет, започнете с проследяване на разходите си за няколко месеца, за да видите къде отиват парите ви. След това категоризирайте разходите си и разпределете определена сума пари за всяка категория. Уверете се, че сте приоритизирали разходите си, като наем или ипотечни плащания, преди да разпределите средства за по-малко важни разходи.

Да нямате спестявания за спешни случаи

Неочаквани разходи могат да възникнат по всяко време и липсата на пари, заделени за спешни случаи, може да ви постави в трудна ситуация. Важно е да имате спешен фонд за покриване на неочаквани разходи като ремонт на кола или медицински сметки. Експертите препоръчват да имате три до шест месеца разходи за живот в спешен фонд.

Започнете да изграждате своя фонд за спешни случаи, като заделяте част от доходите си всеки месец. Направете като приоритет изграждането на вашия фонд за спешни случаи, преди да разпределите средства за случайно харчене. Разбира се, при спешни случаи винаги може да разчитате на кредитори, например на Ferratum, но е важно да не изпадате често в такива ситуации.

Да не инвестирате в бъдещето

Много хора правят грешката да не инвестират в бъдещето. Инвестирането може да ви помогне да увеличите парите си с течение на времето и да се подготвите за пенсиониране. Важно е да започнете да инвестирате рано, за да се възползвате от сложната лихва, която може да помогне на парите ви да растат по-бързо.

Ако сте нов в инвестирането, започнете с проучване на различни видове инвестиции като акции, облигации и взаимни фондове. Помислете за работа с финансов съветник, който да ви помогне да създадете инвестиционна стратегия, която да е в съответствие с вашите финансови цели и толерантност към риск.

Да не изплащате дълговете си

Дългът може да бъде основна пречка за постигане на финансова стабилност. Важно е изплащането на дълга да стане приоритет, за да се избегнат високи лихви и такси. Започнете, като създадете план за изплащане на дълговете си, като първо дадете приоритет на дълга с висока лихва.

Помислете за консолидиране на вашите дългове в един заем, за да опростите плащанията и потенциално да намалите лихвения си процент. Уверете се, че избягвате да поемате нови дългове, докато изплащате съществуващите.

Да не се простирате според чергата си

Да живеете над възможностите си е често срещана финансова грешка, която може да доведе до дългове и финансова нестабилност. Важно е да живеете според възможностите си и да избягвате прекомерното харчене за ненужни разходи. Съсредоточете се върху нуждите пред желанията и дайте приоритет на спестяването пред разходите.

За да не живеете извън възможностите си, създайте бюджет и следете разходите си. Обмислете начини да намалите разходите си, като например да готвите у дома, вместо да се храните навън, или да намерите начини да спестите от сметки за комунални услуги.

В заключение, избягването на тези често срещани финансови грешки може да ви помогне да постигнете финансова стабилност и да постигнете финансовите си цели. Не забравяйте да създадете бюджет, да спестявате за спешни случаи, да инвестирате за бъдещето, да изплащате дълг и да живеете според възможностите си. С дисциплина и постоянство можете да постигнете финансов успех.

 

 
Билки за безпокойство
There are no translations available.

 

Приемането на билкови хапчета за успокоение на нервите, може да бъде естествено средство за намаляване на чувството на тревожност. Националният институт за психично здраве обяснява, че тревожността е често срещано състояние на психичното здраве, което се причинява както от генетиката, така и от фактори на околната среда. Факторите на околната среда могат да включват стресови събития в детството и семейна анамнеза за проблеми с психичното здраве. Билки за тревожност могат да се използват за лечение на това психично разстройство и много билки са ефективни за тази цел.

 

Жълт кантарион

Освен антибактериалните си свойства, жълтият кантарион също може да помогне в борбата с възпалението. Това го прави ефективен за лечение на леки кожни раздразнения и рани. Освен това може да помогне за облекчаване на симптомите на ОКР и социална фобия. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи дали жълтият кантарион е ефективен при тревожност или не.

 

Корен от валериан

Коренът от валериана е билка, която има успокояващ ефект върху централната нервна система, което спомага за подобряване на съня и облекчаване на тревожността. Той повишава нивата на Гама-аминомаслената киселина (GABA), естествен невротрансмитер, който помага за регулиране на цикъла сън-събуждане. Той също така съдържа антиоксиданти, включително линарин и хесперидин, които също са известни със своите свойства за подобряване на съня.

 

Гинко билоба

Гинко билоба е растение от Китай, което се използва широко за лечение на тревожност и депресия. Ползите от него са широко признати и наскоро беше открито, че може да бъде положително лечение на депресия след инсулт. Въпреки че са необходими повече изследвания, има някои обещаващи ползи от гинко билоба за тревожност.

 

Лайка

Лайката е една от най-популярните билки, използвани в билковата медицина за тревожност. Способността му да намалява симптомите на тревожност е добре документирана и се използва като естествено средство за лечение на тревожни разстройства от векове. Проучване в Канада установи, че лайката значително намалява симптомите на тревожност, сърдечната честота, стомашно-чревните проблеми и безсънието при пациенти с Генерализирано Тревожно Разстройство. Изследователите също установиха, че лайката се свързва с Гама-аминомаслените киселини(GABA) рецептори в мозъка, което води до успокояващ ефект.

 

Лимонов балсам

Маточината има успокояващ ефект върху централната нервна система и има антидепресантни и анксиолитични свойства. Активната съставка, розмаринова киселина, инхибира ензима “GABA” трансаминаза. Това от своя страна намаля нивата на серумния кортикостерон. Други биоактивни съставки също се смята, че осигуряват неврална защита.

 

Млечен овес

Традиционно лекарство за емоционален стрес, млечен овес е известно, че помага на хората да преодолеят безпокойството и да намалят общата слабост. Той също така има свойства за отпускане на нервите и може да помогне за облекчаване на симптомите на отнемане от наркотици или алкохол. Неговият леко млечен вкус се разнася от езика и гърлото.

 

Пасифлора

Пасифлората като билка за тревожност е интересен билков вариант за лечение, който може да помогне за намаляване на тревожността. Известно е, че помага при лека тревожност и може също така да намали симптомите, свързани с разстройство на приспособяването с тревожно настроение. Въпреки това, това не е лекарство за всичко и има рискове, свързани с използването на тази билка за тревожност. Ето защо е важно да се консултирате с вашия лекар или медицински специалист, преди да приемете пасифлора.

 

 

 

 

 
Детска градина + училище = израстване без стрес
There are no translations available.

Психолозите са единодушни – детето трябва от рано да се подготви за училище. В противен случай смяната на обстановката, новият начин на живот, непознатите хора, всичко това би могло да причини огромен стрес у ученика. Възможно ли е първолакът да се предпази от неприятните емоции и да се направи целият процес по-лек и безболезнен?

В този важен за децата период, върху тях се трупат много емоции: раздяла с приятели, нови задължения, строг дневен режим, труден процес на обучение. Ученикът трябва да се справи не само с тези проблеми, но и с чувствата си. Понякога следването на нормален процес на израстване е невъзможно без помощта на квалифициран специалист.

Панацея за детските проблеми

Преходът от детска градина към училищна институция може да бъде улеснен като се избере заведение, което е многопрофилен образователен център. Тази задача е решена успешно от Частно училище Симеон Велики, което е институционално обвързано с Частна детска градина Росица. И двете институции са разположени в един живописен район в близост до столицата – с. Иваняне, така че дори местоположението на новото заведение няма да бъде променяно.

Какви предимства носи преходът от частна градина към частно учебно заведение? Обвързаните образователни центрове датират отскоро в нашата страна, но в последните години те направиха истински фурор в образователната система. Те обединяват в една локация градината с начално и средно училище, като по този начин поддържат принцип на приемственост.

В рамките на една институция малкият човек първо влиза в детската градина, после започва да учи и да посещава кръжоци и други извънкласни програми. Между другото, образователните центрове в чужбина са популярни отдавна. Родителите дават детето си не в класическа забавачка, а в предучилищния отдел на голяма образователна структура.

Образователният център трябва не само да съчетава детско и училищно заведение, но и да отговаря на всички изисквания на прогресивна образователна институция. Частно училище „Цар Симеон Велики“ постигна огромен успех в тази посока, обединявайки своята дейност с тази на ЧДГ „Росица”.

Учителите от двете институции правят всичко възможно, за да могат техните питомци да преминат прехода без притеснения, защото остават на обичайното си място. Не е нужно да сменят локация, приятели, учители. Още от градината детето постепенно се въвежда в училищната програма и се запознава с учителите. Достигайки училищна възраст, то практически не забелязва промените.

Родителите приемат такава образователна система с възторг, защото това значително опростява живота им. След детската градина не им се налага да търсят начално училище за детето си - то автоматично остава да учи в същата образователна институция. Посещението на училището също не създава проблеми. Обикновено е осигурен училищен транспорт, което дава допълнително спокойствие на родителите.

В ЧСУ Цар Симеон Велики освен училищни и извънкласни програми се практикува и кариерно ориентиране. Учители от подготвителния клас се занимават с деца, опитвайки се да идентифицират скритите им таланти. Повечето випускници напускат гимназията с ясно разбиране за бъдещата си професия.

Училището обръща специално внимание на спорта и здравословния начин на живот. Плувен басейн, спортна зала, тенис корт, помещение за душ - децата развиват не само интелект, но и укрепват своето здраве. На това място всичко е създадено за комфортен живот на децата. Училищната база е в унисон с актуалните европейски тенденции.

Учениците имат на разположение най-новото оборудване за развитие на научния си потенциал. Учителите се грижат децата да не се преуморяват, затова училището е оборудвано със стаи за отдих.

 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 18